Nawigacja
Artykuły » RÓŻNE » KULINARIA-Krótkofalarski kącik kulinarny
Drukuj
KULINARIA-Krótkofalarski kącik kulinarny
08
06.14
W treści komentarzy zamieść swój przepis.
Komentarze
16
sp9ive dnia 21/12/2017 23:04
Jeżeli o zanikaniu zapachu z surowego mięsa to inne mięsko czyli dziczyzna . Dorwałem mięsko z sarenki i jelonka . Aby zrobić duszone musimy je wymrozić przynajmniej 2 tygodnie aby skruszało . Później rozmrażamy , szatkujemy na wiórka na tarce pietruszkę , seler i marchew taką ilość aby móc w garnku opatulić tą sałatką każdy kawałek mięsa a po za tym w naczyniu te kawałki opatulone mają być tą sałatka i na przynajmniej 2 cm przykryte . Co 12 godzin mieszamy zawartością , ale doprowadzamy do tego , żeby kawałki były zawsze dokładnie przykryte warzywami . Po 3 dniach wyjmujemy , płukamy mięso , przyrządzamy sosik tak jak do duszenia wieprzowiny , nakłuwamy co kilka cm mięso i przeciągamy paseczki słoniny . Dusimy w duszniku do zmięknięcia na wolnym ogniu ok 2 do 4 godzin pilnując żeby sos nie wyparował , dolewając wody . Po duszeniu wyciągamy , wyjmujemy słoninę . Ziemniaczki , surówka i uduszone mięsko dzikie , mniam Szeroki uśmiech
16
sp9ive dnia 21/12/2017 23:11
Robiłem kiełbasę półdziką . Tj 10 kg mięsa dzika i 10 kg łopatki wieprzowej i 5 kg słoniny . Przyprawy , soli 5łyżek , pieprzu poszły 2 szklanki i czosnku też więcej bo 8 główek . Reszta tak samo jak przy normalnej kiełbasie ale wędzimy wolniej na gorącym dymie 8 godzin minimum . Ważne mięso z dzika musi być po pierwsze przebadane na obecność włośnia , a po drugie wymrożone co najmniej 3 miesiące , nawet pół roku , głębokie mrożenie (poniżej minus 25 st C ) zabija zalążki włośnia jakby się przypadkiem jakiś pojedynczy znalazł ( zamrażarkę niestety trzeba podkręcić ) .
2
sp9nsy dnia 30/06/2018 08:48
"Kaszanka z grila"

Przepis od SP9KA

Małe kaszanki grilowe , pokrojona kapusta pekińska, cebula, przyprawy (sól, wegeta, pieprz lub pokruszona kostka rosołowa) w odpowiedniej ilości.
Kaszankę z dodatkami zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Intensywny zapach informuje nas że danie jest gotowe. Smacznego!
16
sp9ive dnia 10/08/2019 11:47
AAAAAAAAAA gdzie delicje grillowe ?????

Na zakończenie grilla bierzemy kilka bananów i czekoladę gorzką . Nacinamy banany wzdłuż, ale tak aby końce nie były nacięte czyli coś mniej więcej ma wyglądać jak ściśnięty kajak . Wkładamy w to nacięcie kostki czekolady lekko ściskamy , zawijamy w folię aluminiową i dbając aby nacięcie było do góry dajemy na około 5-10 minut na grilla , potem wyjadamy łyżką . Coś pysznego .
16
sp9ive dnia 10/08/2019 14:31
W związku z robieniem dzisiejszym kiełbasy do słoika przypomniało mi się jak zrobić prawdziwy baleron . Robiłem parę razy i jest od sklepowego dalece lepszy . Potrzebujemy wszelakich okrawków mięsa wieprzowego lub wołowego ale uwaga nie mieszać woła z wieprzem , chyba że ktoś lubi takie miksy . Takie okrawki marynujemy z kawałkami podgardla boczkiem albo kawałkami słoniny . Napychamy do siatek o drobnych oczkach , zawiązujemy i powoli wędzimy jak szynkę .Później parzymy jak szynki czy schaby . Jak ostygnie to schłodzeniu co najmniej dobowym do zjedzenia .Ważne aby mięso było jak najtłuściejsze to boczku czy podgardla czy słoniny dajemy jak najmniej bo ten tłuszczyk robi za klej
16
sp9ive dnia 15/09/2020 20:33
Lubimy rybki ...
Pasta do kanapek jajeczno-rybna

14 - 20 jajek gotowanych - ilość zależy od ich wielkości
4 makrele wędzone lub inne rybki wędzone
3-4 kopiate łyżki stołowe margaryny do smarowania pieczywa
6 - 8 kopiatych łyżek stołowych musztardy ale delikatnej nie ostrej
płaska łyżeczka soli
1 -2 łyżki stołowe pieprzu

Jajka ugotowane i obrane z łupek na twardo wkładamy do garnka 4 litrowego i gnieciemy narzędziem do tłoczenia ziemniaków ale tylko kilka razy aby były duże kawałki .
Rybę obieramy , odrzucając skórę i ości krajamy nożem na desce w takie nie za duże kawałki .
Do rozdrobnionych jajek dorzucamy rybę , margarynę i jedna osoba trzyma gar , a druga delikatnie uciera pałką stopniowo dokładając musztardę i przyprawy . Całość ucierania to 5-6 minut chodzi o to aby nie zrobić masy jednorodnej takiej nieapetycznej pulpy . W robocie kuchennym odradzam robienie pasty . Całość po utarciu przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki . Trwałość 3 dni .
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
CZAS
UTC CET
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Kalendarz
<< Listopad 2020 >>
Pn. Wt. Śr. Cz. Pt. Sb. Nd.
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Następne: Więcej...:
Nawigacja
Polecamy
Info online
Ostatnio na forum
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

11-11-2020 21:30
Coś na długie wieczory historia radiostacji 'KLIMEK' https://ratownict.
..e-gorskim/

10-11-2020 19:28
Gdyby co to ja już miałem łączność z Kolegą SP9GTA Szeroki uśmiech

31-10-2020 13:14
sp9nsy Logowanie OK!

30-10-2020 19:29
Ok

29-10-2020 16:07
Wszystko gra

29-10-2020 09:36
OK

28-10-2020 16:25
no problem wszystko ok

28-10-2020 15:39
Loguje się bez problemu

Ostatnie Fotki
Losowa Fotka