Zaloguj / Zarejestruj się
  • Zarejestruj się
  • Zagubione hasło
Limanowski Klub Krótkofalowców - BESKID - SP9KRJ
  • Strona główna
  • Forum
  • Artykuły
  • Pliki do pobrania
  • Linki
  • Szukaj
  • Kontakt
Informacja o prywatności
Strona używa plików Cookies i podobnych technologii, aby zapamiętać Twoje ustawienia, informacje o sposobie korzystania ze strony i analizować zdepersonalizowane dane w celu poprawy wydajności naszej witryny zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.
Klikając przycisk „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na używanie plików cookies.
Hierarchia artykułów
Artykuły » RÓŻNE » KULINARIA-Krótkofalarski kącik kulinarny
Drukuj
KULINARIA-Krótkofalarski kącik kulinarny
08
06.2014
  • sp9nsy
  • 08 czerwca 2014 11:49
  • RÓŻNE
  • 83281 Czytań
  • 26 Komentarzy
W treści komentarzy zamieść swój przepis.
Komentarze
Strona 3 z 3: 123
sp9ive
#21
sp9ive w 2017-12-21 23:04:51
Jeżeli o zanikaniu zapachu z surowego mięsa to inne mięsko czyli dziczyzna . Dorwałem mięsko z sarenki i jelonka . Aby zrobić duszone musimy je wymrozić przynajmniej 2 tygodnie aby skruszało . Później rozmrażamy , szatkujemy na wiórka na tarce pietruszkę , seler i marchew taką ilość aby móc w garnku opatulić tą sałatką każdy kawałek mięsa a po za tym w naczyniu te kawałki opatulone mają być tą sałatka i na przynajmniej 2 cm przykryte . Co 12 godzin mieszamy zawartością , ale doprowadzamy do tego , żeby kawałki były zawsze dokładnie przykryte warzywami . Po 3 dniach wyjmujemy , płukamy mięso , przyrządzamy sosik tak jak do duszenia wieprzowiny , nakłuwamy co kilka cm mięso i przeciągamy paseczki słoniny . Dusimy w duszniku do zmięknięcia na wolnym ogniu ok 2 do 4 godzin pilnując żeby sos nie wyparował , dolewając wody . Po duszeniu wyciągamy , wyjmujemy słoninę . Ziemniaczki , surówka i uduszone mięsko dzikie , mniam Szeroki uśmiech
sp9ive
#22
sp9ive w 2017-12-21 23:11:50
Robiłem kiełbasę półdziką . Tj 10 kg mięsa dzika i 10 kg łopatki wieprzowej i 5 kg słoniny . Przyprawy , soli 5łyżek , pieprzu poszły 2 szklanki i czosnku też więcej bo 8 główek . Reszta tak samo jak przy normalnej kiełbasie ale wędzimy wolniej na gorącym dymie 8 godzin minimum . Ważne mięso z dzika musi być po pierwsze przebadane na obecność włośnia , a po drugie wymrożone co najmniej 3 miesiące , nawet pół roku , głębokie mrożenie (poniżej minus 25 st C ) zabija zalążki włośnia jakby się przypadkiem jakiś pojedynczy znalazł ( zamrażarkę niestety trzeba podkręcić ) .
S
#23
sp9nsy w 2018-06-30 08:48:42
"Kaszanka z grila"

Przepis od SP9KA

Małe kaszanki grilowe , pokrojona kapusta pekińska, cebula, przyprawy (sól, wegeta, pieprz lub pokruszona kostka rosołowa) w odpowiedniej ilości.
Kaszankę z dodatkami zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Intensywny zapach informuje nas że danie jest gotowe. Smacznego!
sp9ive
#24
sp9ive w 2019-08-10 11:47:49
AAAAAAAAAA gdzie delicje grillowe ?????

Na zakończenie grilla bierzemy kilka bananów i czekoladę gorzką . Nacinamy banany wzdłuż, ale tak aby końce nie były nacięte czyli coś mniej więcej ma wyglądać jak ściśnięty kajak . Wkładamy w to nacięcie kostki czekolady lekko ściskamy , zawijamy w folię aluminiową i dbając aby nacięcie było do góry dajemy na około 5-10 minut na grilla , potem wyjadamy łyżką . Coś pysznego .
sp9ive
#25
sp9ive w 2019-08-10 14:31:01
W związku z robieniem dzisiejszym kiełbasy do słoika przypomniało mi się jak zrobić prawdziwy baleron . Robiłem parę razy i jest od sklepowego dalece lepszy . Potrzebujemy wszelakich okrawków mięsa wieprzowego lub wołowego ale uwaga nie mieszać woła z wieprzem , chyba że ktoś lubi takie miksy . Takie okrawki marynujemy z kawałkami podgardla boczkiem albo kawałkami słoniny . Napychamy do siatek o drobnych oczkach , zawiązujemy i powoli wędzimy jak szynkę .Później parzymy jak szynki czy schaby . Jak ostygnie to schłodzeniu co najmniej dobowym do zjedzenia .Ważne aby mięso było jak najtłuściejsze to boczku czy podgardla czy słoniny dajemy jak najmniej bo ten tłuszczyk robi za klej
sp9ive
#26
sp9ive w 2020-09-15 20:33:00
Lubimy rybki ...
Pasta do kanapek jajeczno-rybna

14 - 20 jajek gotowanych - ilość zależy od ich wielkości
4 makrele wędzone lub inne rybki wędzone
3-4 kopiate łyżki stołowe margaryny do smarowania pieczywa
6 - 8 kopiatych łyżek stołowych musztardy ale delikatnej nie ostrej
płaska łyżeczka soli
1 -2 łyżki stołowe pieprzu

Jajka ugotowane i obrane z łupek na twardo wkładamy do garnka 4 litrowego i gnieciemy narzędziem do tłoczenia ziemniaków ale tylko kilka razy aby były duże kawałki .
Rybę obieramy , odrzucając skórę i ości krajamy nożem na desce w takie nie za duże kawałki .
Do rozdrobnionych jajek dorzucamy rybę , margarynę i jedna osoba trzyma gar , a druga delikatnie uciera pałką stopniowo dokładając musztardę i przyprawy . Całość ucierania to 5-6 minut chodzi o to aby nie zrobić masy jednorodnej takiej nieapetycznej pulpy . W robocie kuchennym odradzam robienie pasty . Całość po utarciu przykrywamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki . Trwałość 3 dni .
Strona 3 z 3: 123
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby napisać komentarz.
CZAS I KOMUNIKATY
UTC CET

MIĘDZYNARODOWE ZAWODY KRÓTKOFALARSKIE
SP DX CONTEST
za d h m s

Zapraszamy do czynnego udziału.

ostrzeżenia przed burzami - antistorm.eu

Komunikat automatycznej stacji pogodowej SR9WXLI

Kalendarz
<< Marzec 2023 >>
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
  • 24.03 18:00-19:30
    Spotkanie Klubowe 
Ekspedycje DX
Display the Timeline
Nawigacja

Radioklub BESKID - SP9KRJ

  • Działalność
  • Historia
  • Zarząd i Członkowie
  • Sympatycy
  • Osiągnięcia klubowe
  • Dziennik łączności SP9KRJ
  • Dziennik łączności HF100BL
  • Terminarz zawodów
  • Polityka Prywatności
  • Kategorie aktualności

Galerie

  • Zdjęcia
  • Filmy
  • Zbiór dyplomów Józefa SQ9LFQ

Krótkofalarstwo

  • Jak zostać krótkofalowcem
  • Okręgi krótkofalarskie
  • QTH Lokator - opis
  • QTH Lokator - mapa
  • Bandplan fal krótkich
  • Bandplan fal ultrakrótkich
  • Testy egzaminacyjne
  • Baza przemienników VHF, UHF, SHF
  • Etyka i procedury operacyjne
  • Literowanie fonetyczne i liczebniki
  • Kod Q
  • Slang krótkofalarski
  • Emisje cyfrowe
  • Propagacja na pasmach
  • DX Cluster
  • Ekspedycje DX - kalendarz
  • FM Poland - Komunikacja w sieci FM

EmCom - Łączność kryzysowa

  • Definicja, zadania, procedury
  • Komunikaty i ostrzeżenia pogodowe

CB-Radio & PMR

  • CB-Radio oraz PMR

Po godzinach...

  • Znani krótkofalowcy
  • Kącik kulinarny
  • Humor
Zaloguj
Nazwa użytkownika

Hasło


Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się.

Zapomniałeś/aś hasła?
Czat
Musisz się zalogować, aby opublikować wiadomość.

SQ9MYD
2023-03-21 18:30
Kiedy następne spodkanie SP9KRJ pozdrawiam

sq9jyw
2023-01-20 18:53
Dziękujemy i do usłyszenia Uśmiech

SQ9IVD
2023-01-20 17:17
Pozdrawiam całą ekipę Radioklubu SP9KRJ i życzę udanego weekendu Uśmiech

sp9odi
2022-11-30 09:38
https://www.diplom
iradio.it/

sp9odi
2022-11-30 09:28
https://www.crt.re
d/diplomi/nave-fan
t...e-volante/

Archiwum czatu
Info online
  • Goście online:4
  • Użytkownicy online:0

  • SP9KRJOffline
  • SQ9MYDOffline
  • sp9odiOffline
  • sq9jywOffline
  • sp9oybOffline
  • SP9NSAOffline
  • SQ6LKOffline
  • sq9lfqOffline
  • sp9cjmOffline
  • sp9iveOffline

  • Liczba Użytkowników:80
  • Nowy Użytkownik:SP9MIP
Polecamy

O Limanowej

  • Strony z Limanowej
  • LDK - Limanowa
  • Kamera Limanowa

Kluby i organizacje krótkofalarskie

  • Polski Związek Krótkofalowców
  • Oddział Terenowy PZK OT-12
  • Andrychowski Klub Łączności DELTA
  • Nie­po­ło­mic­ki Klub Krót­ko­fa­low­ców
  • Radioklub Nowy Sącz - SP9RNS

Inne

  • Galeria dyplomów SQ9LFQ
  • WebSDR - Nowy Sącz
Mapa stacji SR0WX
Kanały RSS
Artykuły Download Fora Aktualności Katalog stron
Powered by PHP-Fusion Copyright © 2023 PHP-Fusion Inc
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Theme designed by FDTD Designer, modified by Piotr from SP9KRJ Team
Copyright © 2012-2021 - LKK "BESKID"
20,198,560 unikalnych wizyt